3. září 2011

On the Internet, nobody knows you're a dog

Nic proti módním blogům a lidem, co je píšou, ale už mě začínají trochu nudit. Vlastně slovo píšou bych asi měla dát do uvozovek, což reflektuje hlavní důvod mojí nelibosti. Většina z nich totiž nafláká do příspěvku co nejvíc fotek ze všech možných i nemožných úhlů, přičemž jen na určité procento z nich se dá koukat, zvolí přiléhavý nadpis (mezi moje favority patří "Today's outfit" nebo anglické názvy oblečení, co mají na sobě; proto mě vždycky potěší Svartsvanur, kde je v nadpisech citován třeba Chuck Palahniuk) a to je asi tak všechno. Dobře, třeba se jim nechce nebo je to nebaví, to beru. Ovšem strašlivě mě zaráží, když někteří nesměle naťukají dvě tři nadějné věty a ukončí je slovy "No ale stejně není nikdo na ty řečičky zvědavý" nebo se v podstatě omlouvají za to, že si dovolili něco napsat . Možná jsem v menšině, ale jen z fotek si o člověku udělat úplný obrázek nelze, navíc já moc ráda čtu a v tom snad nemůžu být sama. Neočekávám, že bych našla módní blog, kde by autor nebo autorka vypisovali svoje filozofické úvahy o světě a vesmíru obecně, ani mi moc nevadí, když text není stylisticky dokonalý, hlavně že na mě nevybafne půl kilometru dlouhý článek obsahující pouze fotky jednoho objektu zakončený obligátní informací o tom, kde daná osoba svoje oblečení, šperky či jinou věc sehnala. Nicméně i takové blogy pravidelně navštěvuji s nadějí, že jednoho dne rozkliknu odkaz na nový příspěvek a naleznu to mnou tak ceněné psané slovo, ideálně o více než třech větách. Přirozeně že jsem našla módní blogy, na které se tohle vůbec nevztahuje a tímto jim vzkazuju, ať v psaní pokračují, že alespoň já to jejich povídání nepřeskakuju. Nicméně když se podívám na počet svých pravidelných čtenářů, je mi jasné, že tahle krátká stížnost nezpůsobí revoluci ve virtuálním světě a že nikdo hned nezačne doprovázet svoje články sáhodlouhým vyprávěním o svém životě a názorech jen proto, aby mě potěšil.
(Nemohla bych být politička, nemůžu se často účastnit hádek a diskuzí, stejně tak mi dělá problém napsat úvahu. Neumím totiž moc dobře argumentovat a i když přesně vím, co chci napsat, jako by se to v procesu přetvořilo v něco úplně jiného, plytkého, co nemá hlavu ani patu a co dělá dojem, že autorce není skoro osmnáct, ale osm. Pravidelně se kolem poloviny začínám ztrácet a zmatkovat. Vždyť jak to teď po sobě čtu, zjišťuju, že původní myšlenka se někam vytratila a nakonec jsem psala o něčem trochu jiném, než jsem chtěla. Takže tenhle výkřik do ticha by měl být brán obzvlášť s rezervou, prosím. Virtuální ukamenování taktéž vynechat. Děkuji.)
P.S. Neznáte nějaké kvalitní blogy, jejichž základním kamenem nejsou fotky, ale právě psaní? Pokud možno zajímavé, vtipné, sarkasmus značně oceňován. Nemusí být na něco konkrétního zaměřeny, právě povídání o náhodných věcech, co člověka v tu chvíli napadnou, mě baví snad nejvíc.

6 komentářů:

  1. Souhlasím s tebou a máš to moc hezky napsané. Samotnou mě baví číst, ale baví mě ke článku i fotky. A když to vemu kolem a kolem, já ani žádné vyloženě fashion blogy nesleduji. Nikdo z čech mě nebaví, snad kromě Verči z myraspberrylife a Lucky z cupofstyle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Psaný slovo moje i cizí. Myšlenky z mojí hlavy a z těch, co je obdivuju.
    Nejsem fashion blogger, jenom si tak nějak stěžuju na všechno okolo a míchám to s odkazy na ty, co jsou lepší. :)
    pexe-so.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem si jistá, jestli můj blog je kvalitní. Ale fotek mám minimum, texty občas sáhodlouhé... a píšu o módě. Jinak, výborně píše http://www.crazypigsideas.com/.
    Fotky a text by prý měly být v rovnováze a tahle holka to tak opravdu má.

    OdpovědětVymazat
  4. přesně, já zas nesnášim, když se nějaká holka fotí stokrát jinak ve stejném outfitu, jsem taky módní blogerka, ale sanžim se tam zakomponovat i hudbu a umění, trochu jinak, a co se týče psaní tak jsem na tom hodně bídně:) a mám ráda tenhle blog z blogu.cz: http://coolcharmed.blog.cz/, snad jediný, kde si čtu:)

    OdpovědětVymazat
  5. taky ráda čtu blogy, nejen prohlížím obrázky! a proto mám ráda třeba durduin výše :)

    OdpovědětVymazat
  6. Možná bych taky mohla... fashionblog to asi nikdy nebude, na nějaké fotky se chystám, ale psaní se tam najde dost. Názor na blogy sdílím a sem se možná ještě vrátím.

    OdpovědětVymazat